Seceta s-a instalat în Călăraşi

secetaDeşi lucrările agricole sunt la zi, pe unele sectoare înregistrându-se chiar avansuri considerabile, agricultorii sunt îngrijoraţi atunci când se pune problema asigurării umidităţii solului.

Aurel Dobre, directorul Direcţiei Agricole din Călăraşi avertizează că seceta s-a instalat deja în judeţ, mai multe culturi de grâu, orz, orzoaică şi rapiţă fiind calamitate, datorită lipsei cronice de apă în sol. Directorul DADR Călăraşi spune că formalităţile pentru solicitarea stării de calamitate sunt în curs.

Sistemul de irigaţii rămâne, în continuare ineficient, nici măcar societăţi agricole care dispun de bani, nu pot de multe ori să beneficieze de apă pentru culturi, din cauza vechilor canale de irigaţii din care s-au furat până şi dalele din beton. Iar ca să foloseşti aceste canale „este ca şi cum ai încerca să umpli cu apă un coş din nuiele”- spune directorul Dobre.

APIA Călăraşi vine cu instrucţiuni

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe suprafaţă şi ale căror culturi au fost calamitate că trebuie să anunţe, în scris, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la obţinerea actelor doveditoare, apariţia cazului de forţă majoră.

Astfel, fermierii ale căror culturi au fost calamitate trebuie să depună la centrele APIA, în termenul mai sus menţionat, o declaraţie-înştiinţare, precum şi actele doveditoare ale fenomenului invocat, obţinute conform Legii 381/2002.

În cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate (îngheţ, inundaţii, secetă, tornade, etc.), pentru care nu există un act normativ naţional, fermierii trebuie să prezinte drept dovadă, alături de înştiinţare, copie după procesul verbal de calamitate sau adeverinţă de la primăria pe raza căreia se află terenul.

În situaţia în care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se află într-o zonă declarată calamitată printr-un act normativ naţional, fermierii nu trebuie să mai depună la centrele APIA niciun alt act doveditor, ci doar înştiinţarea. Numai în baza ambelor acte menţionate (actul normativ naţional şi înştiinţarea), APIA ia în considerare cazul de forţă majoră.

Menţionăm că fermierii care nu înştiinţează APIA cu privire la apariţia unui caz de forţă majoră, respectiv culturi calamitate, riscă să piardă sprijinul financiar pe suprafaţă.

infoMuntenia.ro

Unii au citit și asta: