in

Seminar la Călăraşi despre viaţa femeii în familiile de romi

femeie roma
sursa foto: www.reportervirtual.ro

Fundaţia Soros România, în parteneriat cu Asociaţia „Alegria” Săruleşti, a lansat miercuri, 28 octombrie 2009, raportul studiului sociologic ce vizează comunităţile roma:  Femeile roma – ce ştim şi ce nu ştim despre ele. Studiul readuce în discuţie probleme de incluziune socială la nivelul comunităţilor cu romi.

„Care sunt sarcinile specifice femeilor în familiile de romi? Participă ele la piaţa muncii? Dar la educaţie? Ce se poate face concret, pentru îmbunătăţirea situaţiei femeilor rome?” – acestea sunt câteva din aspectele analizate în studiul Femeile roma – ce ştim şi ce nu ştim despre ele”.

Autorii cercetării identifică şi analizează statutul femeilor şi rolurile de gen în familiile rome, cu accent pe evidenţierea factorilor care pot contribui la îmbunătăţirea situaţiei acestora, din perspectiva incluziunii sociale.

Studiul „Femeile roma – ce ştim şi ce nu ştim despre ele” recomandă o serie de măsuri care se bazează pe rolurile asumate ale femeii în familie şi comunitate:

• Extinderea colaborării mediatorilor şcolari şi sanitari cu familia, în special cu femeia, dat fiind rolul său primordial în creşterea copiilor,

• Organizarea unor sesiuni de discuţii în comunitate pe tema familiei şi a copiilor, participarea femeilor fiind, în acest fel, acceptată de către comunitate,

• Dezvoltarea unor servicii prin care se pot externaliza o parte a treburilor gospodăreşti (de exemplu cele legate de igienă); astfel, pe termen lung, accesul la aceste facilităţi şi la un stil modern de viaţă ar putea contribui la schimbarea mentalităţilor cu privire la rolul tradiţional al femeii legat de gospodărie.

Studiul s-a derulat în perioada martie-iulie 2009, atât în mediu urban, cât şi în cel rural, în şase comunităţi tradiţionale şi non-tradiţionale: Vereşti (judeţul Suceava), Săruleşti (judeţul Călăraşi), Bălţeşti (judeţul Prahova), Pătrăuţi (judeţul Suceava), Kuncz(Timişoara) şi Patarât (Cluj-Napoca).

Lansarea studiului a avut loc în cadrul unei conferinţe de presă urmate de o dezbatere-seminar, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice: Instituţia Prefectului Călăraşi, Consiliul Judeţean, Biroul Judeţean pentru Romi, reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, Inspectoratul Şcolar, experţi locali, reprezentanţi ai sectorului nonguvernamental şi reprezentanţi mass-media.

Citiţi studiul în format PDF! Femeile roma_Ce stim si ce nu stim despre ele

[poll id=”2″]