in

Sfântul Andrei: Atelier de tradiții și obiceiuri, la Muzeul Dunării de Jos

În cadrul proiectului ”Atelierele Muzeului”, Muzeul Dunării de Jos Călărași organizează, în perioada 27-29 noiembrie 2023, Atelierul ”Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei”.

Atelierul de lucru, dedicat obiceiurilor și tradițiilor populare practicate în preajma sărbătorii Sfântului Andrei, se va desfășura la Secția de Etnografie și Artă populară din strada 1 Decembrie 1918 (Bloc Arcadia), între orele 9-12.
Persoanele interesate să participe la atelier sunt așteptate să se înscrie la numărul de telefon 0242311690, de luni până vineri, între orele 9-14.
Taxa de participare: 2 lei/persoană/atelier.

Activitățile care se vor derula în cadrul acestui atelier, vor fi asemănătoare vechilor practici și obiceiuri din lumea satului de odinioară.
Odată cu intrarea în postul Crăciunului, în vechime, sătenii începeau pregătirile pentru întâmpinarea sărbătorilor de iarnă.
Aceștia se adunau pe la case de gospodari, adulții se organizau în clăci unde lucrau, petreceau și se bucurau împreună, iar flăcăii satului și copiii învățau străbunele colinde românești, se rânduiau în cete, și își pregăteau întreaga recuzită pentru a porni cu uratul pe ulițele satului.
Nu lipsea nici grâul verde, pus la încolțit în noaptea dinainte, de 29 spre 30 noiembrie, de Sântandrei sau Sânedru.

În tradiția populară, se spune că, tot în seara Sfântului Andrei se puneau într-o ulcică de lut, plină cu apă, crenguțe de măr, câte una pentru fiecare din familie și se ținea până la Anul Nou. Se credea că a cui crenguță va înflori, acela va avea noroc tot anul, iar copiii mai micuți, porneau să sorcovească cu ele în prima zi din noul an.