Sfaturi pentru o mai bună organizare a timpului

Majoritatea dintre noi ne plângem că nu avem timp, că nu ne ajung orele unei zile pentru tot ce am vrea să facem şi, în general, acest lucru ne produce stres şi anxietate. Dar unde este, de fapt, problema?

De cele mai multe ori, problema nu este timpul pe care îl ai la dispoziţie, ci faptul că nu ştii să-l administrezi în mod corect. Laura Vanderkan a scris numeroase materiale pe această temă şi, de asemenea, a avut ocazia să stea de vorbă cu oameni de succes, pentru care administrarea eficientă a timpului este esenţială. Site-ul time.com a preluat câteva dintre sfaturile şi concluziile la care a ajuns Vanderkan.

Analizează. Ce faci cu timpul tău? Aceasta este prima întrebare la care ar trebui să răspunzi, deoarece răspunsul te va ajuta să identifici problema legată de acest neajuns. Apoi se recomandă să notezi activităţile pe care le ai în fiecare oră, în fiecare zi. În felul acesta, îţi poţi da seama dacă există lucruri la care ai putea să renunţi sau pe care să le amâni. De asemenea, vei putea avea o perspectivă realistă asupra lucrurilor şi a timpului de care ai nevoie pentru fiecare dintre ele.

Planifică. După ce ai făcut o analiză conştiincioasă a activităţilor tale zilnice, e timpul să planifici. Cal Newport, profesor la Universitatea din Georgetown, spune că o listă cu lucrurile pe care le ai de făcut nu este suficientă, ci ar fi bine să stabileşti o oră pentru fiecare lucru pentru a avea şanse maxime de a-l realiza. Lista te va ajuta să stabileşti priorităţile şi să decizi ce este de făcut cu activităţile care nu sunt chiar atât de urgente sau importante.

Concentrează-te pe un singur lucru odată. Multe persoane încearcă să facă mai multe lucruri odată, crezând că în felul acesta economisesc timp. Studiile au demonstrat că nu ne putem concentra la mai mult de două lucruri odată. Prin urmare, dacă te concentrezi doar la un singur lucru, timpul pentru a-l termina este mai scurt decât dacă ai încerca să faci două sau mai multe lucruri în acelaşi timp.

Organizează-ți timpul liber. Pentru unii, acest lucru poate fi stresant. Dar planificarea timpului liber nu presupune planificarea unor obligaţii casnice sau de altă natură, ci planificarea timpului de recreere, relaxare. Potrivit studiilor, se pare că suntem mai fericiţi atunci când planificăm timpul liber cu activităţi care ne fac plăcere, ne motivează, decât atunci când stăm degeaba şi nu avem niciun plan.

Citeşte mai mult: http://semneletimpului.ro/

Unii au citit și asta: