in

Sfaturi utile pentru a învinge lenea

Guy-Watching-TV

Deseori inventam scuze pentru a nu duce la indeplinire o sarcina, un obiectiv, o misiune. Scuzele apar ca mecanism de evitare si de cele mai multe ori la baza lor sta lenea. Fiecare dintre noi are momente in care nu este suficient de motivat, nu are inspiratie sau dispozitia necesara pentru a realiza ceva, dar a persista in acest comportament nu este o alegere cu urmari benefice.

Lenea este o stare mentala care apare ca urmare a lipsei de energie si a dorintei de a indeplini o sarcina, si are ca si consecinta scaderea calitaii vietii tale. Lenea are puterea de a te acapara si de a te transforma in propriul tau prizonier, limitandu-te si impiedicandu-te sa actionezi. Pasivitatea inseamna stagnare, iar stagnarea impiedica evolutia. A te mentine in spatele unor ziduri invizibile nu este un comportament care sa iti aduca satisfactii pe termen lung. Desi poate pe moment te simti in siguranta, pe termen lung iti poate aduce prejudicii. Starea de trandaveala te tranforma in propriul tau tiran si poate provoca dezastre suflesti prin simplul fapt ca te impiedica sa profiti de oportunitati si naste regrete. Vrei sa traiesti intens sau vrei sa putrezesti?

Lenea se manifesta sub forma:

Lipsei vointei. Desi suntem constienti de importanta indeplinirii unei anumite sarcini, uneori nu descoperim in nucleul sufletesc acel dram de vointa care sa ne mobilizeze si sa ne impinga catre actiune.

Lipsei motivatiei. Apare deseori cand nu ai un scop bine stabilit, atunci cand nu iti place ceea ce ai de indeplinit sau atunci cand nu te pasioneaza munca ta.

Convingerilor. Unii oameni asociaza lenea cu esecul, pe cand altii o asociaza cu placerea pura si o o folosesc inconstient ca mechanism de evitare a sarcinilor sau a confruntarii cu fricile. Freud considera ca lenea reprezinta cea mai adecvata metoda umana de a gasi placerea prin inactivitate. Aceasta asa numita lene intuitiva este un mecanism de protectie al celor care si-au intarit convingerea ca lenea ii ajuta sa castige timp pentru ei, si al celor dominati de frica de esec, de responsabilitate, de critica, de ridicol.

Amanarii. Desi motivele care stau la baza amanarii sunt multiple, un factor important ce hraneste acest tip de comportament este de asemenea lenea. Cati dintre noi nu amana sa duca la indeplinire diversele sarcini doar pentru ca este dominat de o stare de “dolce far niente”?

Cum invingi lenea?

Incepe cu lucruri simple. Este important sa incepi cu obiectivele marunte, care nu necesita un efort marit, pentru ca astfel sa poti invinge rezistenta. Daca te arunci direct la sarcini dificile, motivatia ta va scadea si vei deveni o victima a renuntarii.

Imparte sarcinile in pasi marunti. Multi dintre noi au de-a face cu presiunea termenelor limita si, pentru a nu, ceda este necesar sa impartim sarcina in pasi mici si sa actionam conform unui plan. Acest lucru ne confera o stare de relaxare si ne ajuta sa preluam controlul.

Actioneaza pe baza unei liste. Uneori ne regasim in situatii haotice, cu o multitudine de sarcini de indeplinit, fara a avea idee cu ce am putea sa incepem. O lista te poate ajuta sa vezi imaginea de ansamblu si sa stabilesti cae sunt task-urile prioritare. In plus, te ajuta sa constientizezi ca de cele mai multe ori situatia nu este atat de neagra pe cat ti-ai inchipuit. Cand iti faci lista, fii sigur ca ai aranjat sarcinile in oridea dificultaii.

Gandeste-te la beneficii. De fiecare data cand simti ca lenea pune stapanire asupra ta incearca sa vizualizezi ce ar presupune indeplinirea obiectivelor si gandeste-te la modul in care te-ai simti ca si consecinta. Entuziasmat? Energic? Motivat?

 

Citeste mai mult: http://artaeducatiei.com/

Written by infomuntenia.ro

One Comment

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incendiu de proporţii la un salon de nunţi, pe Varianta Nord

Un bărbat de 57 de ani s-a înecat în canalul siderurgic