in

“Sistemul administrativ s-a umflat atât de mult, încât s-a depărat de oameni “

dragneaDupă ce a făcut vâlvă susţinând, nici mai mult nici mai puţin, decât desfiinţarea prefecturilor, sosit la Călăraşi, fostul ministru de interne, Liviu Dragnea, îşi  menţine punctul de vedere, precizând că diminuarea atribuţiilor acestei instituţii sunt doar o partea din planul său de descentralizare.

El spune că nemulţumirile cetăţenilor legate de serviciile dina administraţie nu pot fi soluţionate decât prin preluarea unei serii de atribuţii de la ministere la consiliile locale şi judeţene. Dragnea crede că teama de a nu mai fi ales încă un mandat constituie o motivaţie serioasă pentru un primar sau preşedinte de consiliu judeţean să fie receptiv la probleme oamenilor şi să facă tot posibilul să le rezolve. Tocmai de aceea, Liviu Dragnea insistă că administraţia locală trebuie să aibă mai multe pârghii.

Liviu Dragnea a declarat pentru infoMuntenia.ro că prefectul ar trebui să aibă un rol minimal, concentrat pe verificarea legalităţii actelor, dar fără puterea de a suspenda hotărârile consiliilor locale/judeţene (în cazul constatării unor nereguli) ci doar să propună instanţelor de judecată acest lucru, rămânând ca acestea să delibereze. Actualul preşedinte al Consiliului judeţean Teleorman spune că prefectul ar trebui să mai aibă doar atribuţii în activitatea de control, coordonarea serviicilor deconcentrate părându-i acestuia nepotrivită şi lovită de ineficienţă.

„Nu vreau să supăr pe nimeni, dar sistemul administrativ s-a umflat atât de mult încât s-a depărat de oameni şi se dezvoltă pe sine însuşi” – a conchis Dragnea asupra birocraţiei instituţionale din România.

Marius STROE | infoMuntenia.ro