in

Studiu: Şomerii îmbătrânesc mai repede

Sad man siting on a bench

Șomerii prezintă caracteristici genetice ce arată o îmbătrânire celulară accelerată – este concluzia uimitoare a două echipe de cercetători, una britanică, de la Imperial College din Londra, și cealaltă finlandeză, de la Universitatea din Oulu, relatează passionsante.be.

Cercetătorii au studiat circa 6.000 de bărbați și femei, născuți în 1966, analizându-le telomerii (considerați cheia opririi procesului de îmbătrânire), un fel de capete ADN situate la extremitățile cromozomilor. Telomerii se scurtează de-a lungul vieții, iar lungimea lor este considerată un indicator important al îmbătrânirii biologice, știind că cei scurți sunt asociați cu riscuri de deces prematur, diabet de tip 2 sau de boli cardiace.

A fost evaluat parcursul social și personal al celor 6.000 de persoane, iar analiza a arătat că bărbații care au fost în șomaj mai mult de doi ani (dintre cei trei ani care au precedat testul) sunt de două ori mai susceptibili să aibă telomeri mai scurți față de persoanele care lucrează.

Prin urmare, șomajul de lungă durată face parte din evenimentele ce pot duce la o îmbătrânire prematură (stresul acționează în profunzimea celulelor), iar acest lucru face societatea să se gândească la șomajul în rândul tinerilor.

Fenomenul nu a fost atât de evident în privința femeilor, dar cercetătorii arată că ar putea fi vorba de o problemă metodologică. Cele două echipe de cercetători își continuă studiul pentru a aprofunda aspectele constatate, încheie passionsante.be.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Tudor Martalogu)

14,15,16 martie, la Călărași: Târgul de nunţi “Mirese Dunărene”

Richard Clayderman, în concert la București și Iași