in

Spondiloza cervicală: cum ameliorăm durerile

Spondiloza, ca termen general folosit referitor la uzarea articulatiilor coloanei vertebrale cervicale legate de varsta pacientului, este o afecţiune degenerativă, produsă de uzura discurilor intervertebrale, însoţită de reacţii de reparare (osteofite) la nivelul corpilor vertebrali.

Durerile de spate apar între 35-40 de ani.
Spondiloza cervicală se manifestă prin:
– dureri la nivelul gâtului pot radia la nivelul umerilor și la baza craniului. Mișcarea gatului poate înrăutăți durerile. Senzația de durere se răspândește de-a lungul unui brat sau spre degete.
– rigiditatea gatului, care apare dupa o noapte de odihna
– dureri de cap in regiunea occipitala.
– amorțeli, furnicături, scăderea forței musculare- tulburări de sensibilitate- într-o anumita parte a brațului sau pe toatî lungimea acestuia.
– dificultăți de coordonare a mișcărilor
– tulburări ale reflexelor neurologice
– apar dureri la nivelul vertebrelor afectate si se reduce mobilitatea coloanei.
– durerile vertebrale sunt difuze, vag localizate, cu debut insidios și evoluție îndelungată, de intensitate moderată.
– durerile se accentuează la oboseală, în ortostatism, în mers prelungit, transportul unor obiecte grele, imobilizarea coloanei intr-o anumita pozitie timp indelungat, cedează sau dispare în repaus, mai ales în poziția de întins pe spate pe un plan dur.
– pe fondul durerii cronice, moderate, pot sa apară episoade de crize dureroase, acute care durează cateva zile sau saptamani si se caracterizeaza prin dureri vii, foarte puternice însoțite de contracturi puternice ale mușchilor și limitare funcțională a mișcărilor de la nivelul coloanei cervicale.
-vertij (amețeli)

Pentru îngrijirea unui pacient cu spondiloză cervicală se au în vedere obiective precum:
– ameliorarea durerii;
– creşterea mobilităţii coloanei cervicale pe toate direcțiile de mișcare
– combaterea contracturilor musculare și asigurarea unei circulații sangvine adecvate
– educare în vederea reducerii/evitării crizelor dureroase

Tratamentul are ca scop scăderea sau eliminarea durerii și prevenirea oricărei leziuni permanente, ireversibile a structurilor nervoase.

Medicamentele ajută doar atunci când se acutizează simptomele, iar efectele lor sunt de scurta durata.

De exemplu, la apariția durerilor, se pot administra, la recomandarea medicului, pentru o perioadă, antiinflamatoare, analgezice, miorelaxante, cu supravegherea atentă a pacienților cu problem gastrice.

În cazurile care evoluează cu durere foarte mare, alături de alte simptome cum ar fi parestezii și scădere de forță musculară la nivelul brațelor, primul gest terapeutic este reprezentat de imobilizarea coloanei vertebrale cervicale, cu rol în evitarea mobilizarii agresive. Imobilizarea se poate realiza cu ajutorul unui guler Minerva.

Tratamentul propriu zis este de lungă durată şi înseamnă în primul rând efectuarea constantă a gimnasticii medicale şi corectarea precoce a poziţiilor vicioase ale coloanei, efectuând mişcări de extensie, flexie şi rotaţie a capului până la dispariţia durerilor musculare şi nevralgice Nu se consideră tratament mişcările de rutină, care se fac zilnic, repetat, acestea reprezentând tot o uzură pentru coloană, articulaţii, cartilagii.

Programul trebuie alcătuit de un specialist în kinetoterapie.

Masajul terapeutic: este eficient si in cazul tratarii spondilozei. Efectele masajului sunt:
– locale (calmarea durerii de la nivelul coloanei vertebrale, relaxarea musculaturii spatelui pentru a permite mobilizari mai eficiente ale articulatiilor coloanei, imbunatatirea circulatiei locale manifestate prin inrosirea si incalzirea pielii la nivelul la care se efectueaza masajul).
– generale (actiunea favorabila asupra starii generale a pacientului, prin indepartarea oboselii si efectul relaxant asupra intregului organism, activarea circulatiei sangvine la nivelul intregului corp, tonifierea musculaturii)
Fizioterapia: se recomanda cel mai des si nu are contraindicatii, exceptand anumite boli asociate spondilozei: boli de inima, boli respiratorii.

Citește mai mult: www.academia.eduS