in

A început Tenaris Cinelatino: Află programul filmelor

Festivalul Tenaris Cinelatino aduce la Călărași, între 12 și 14 octombrie, cea mai variată selecție de filme din ultimii zece ani: producții din 7 țări, printre care Argentina, Cuba, România și Republica Moldova, sunt incluse în program, cu o selecție specială pentru copii. Proiecțiile au loc în sala de spectacole Barbu Știrbei din Călărași.

Organizat de TenarisSilcotub și aflat la ediția cu numărul 11, festivalul oferă tuturor iubitorilor de film șansa de a vedea producții remarcabile, lansate recent.
„Tenaris Cinelatino este șansa de a descoperi filme inedite, experiențe artistice ce creează conexiuni între culturi diverse din întreaga lume și-l îmbogățesc pe spectator. Un cadou oferit comunității de mai bine de un deceniu, festivalul reușește, și în acest an, să aibă genuri cinematografice diverse, pentru toate vârstele și gusturile.”, spune Codruța Hodrea, manager Relații cu comunitatea TenarisSilcotub.

Programul fiecărei zi din Tenaris Cinelatino va începe la ora 10:30, cu un film special dedicat copiilor cu vârsta de peste 7 ani.

Joi, 12 octombrie, începe cu proiecția „Zâna florilor și trolul de piatră”, o aventură animată pentru întreaga familie despre Rosa, o mică și timidă zână care trebuie să pornească într-o misiune de salvare.
Vineri, 13 octombrie, copiii vor face cunoștință cu „Familia Tărăboi”, o familie iubitoare care rămâne mereu unită orice s-ar întâmpla în jur – iar în jurul lor se întâmplă o mulțime de aventuri.
Sâmbătă, publicul tânăr va putea descoperi „Regina dansului”, povestea înduioșătoare a unei copile ce se îndrăgostește de un dansator celebru. Toate proiecțiile străine sunt subtitrate în limba română.

Incursiunea în cultura latino-americană începe joi, 12 octombrie, la ora 13:00, cu proiecția „Cărbune” (regia: Carolina Markowicz, 2022) premiat, recent, pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film Transilvania. La aceeași sală „Barbu Știrbei”, de la ora 16:00, cinefilii vor putea urmări drama unui pasager clandestin român descoperit la bordul unui transatlantic, în filmul „Spre nord” (r: Mihai Mincan, 2022).

Prima seară Cinelatino este dedicată filmului „1976” (r: Manuela Martelli, 2022), un thriller care a câștigat premii în festivaluri din întreaga lume, de la Paris la Tokyo, și care poate fi urmărit de la ora 19:00.

Vineri, 13 octombrie, la ora 13:00, Tenaris CineLatino propune filmul „Jaful secolului”, o povestea trupei de spărgători care a organizat unul din cele mai „deștepte” jafuri din istoria Argentinei. Regizorul Andrei Tănase și actorul Bogdan Tulbure ajung la Călărași pentru a discuta cu spectatorii filmului „Tigru”, premiera românească programată de la ora 16:00.

Seara, de la ora 19:00, publicul va avea ocazia revederii celebrului „È pericoloso sporgersi” (România, 1993). Filmul regizorului Nae Caranfil este prezentat într-o versiune restaurată, de înaltă calitate, păstrând fidel umorul și emoția originalului.

Pentru un plus de motivație, sâmbătă, la ora 13:00, este programat documentarul „David” (r: Radu Muntean, 2023), avându-l ca protagonist pe ultramaratonistul Tibi Ușeriu. Împreună cu 10 copii, dintre care unii n-au călcat până atunci decât pe asfalt, Tibi creează un traseu dedicat familiilor care vor să-și încerce abilitățile de supraviețuire și orientare în natură. Despre peripețiile trăite va povesti spectatorilor chiar Mario Floricică, unul dintre protagoniști.

„Argentina, 1985”, cel mai nou film al unui vechi prieten al festivalului, regizorul Santiago Mitre, spune, de la ora 16:00, extraordinara poveste a unei echipe de avocați care înfruntă sângeroasa dictatură militară din Argentina în anii ’80. Seara de sâmbătă se încheie cu zâmbete: „Încă două lozuri” (r. Paul Negoescu, 2023) continuă în glorie succesul filmului „Două lozuri”.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile din programul Tenaris Cinelatino, în limita locurilor disponibile și fără a fi nevoie de rezervare prealabilă.

Compania TenarisSilcotub organizează acest eveniment alături de fundația PROA, care are misiunea de a gestiona programele culturale ale Tenaris la nivel mondial, și Asociația Festivalul de Film Transilvania, organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), cu sprijinul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, al Consiliului Județean Călărași și al Primăriei Municipiului Călărași.

Mai multe informații despre fiecare film din program și regulile de desfășurare pot fi consultate pe pagina de Facebook „TenarisSilcotub”.