Trafic de iarnă: Recomandările polițiștilor călărășeni pentru conducătorii auto

Pentru evitarea evenimentelor nedorite, polițiștii călărășeni atrag atenția asupra necesității respectării regulilor de circulație.

În condițiile producerii unor fenomene meteo ce pot afecta siguranța circulației rutiere, polițiștii recomandă atât conducătorilor de vehicule, cât și pietonilor să manifeste prudență în trafic și să respecte regulile de circulație.

Conducătorii de vehicule au obligația de a circula cu o viteză care să nu depășească 30 km/h, în localități sau 50 km/h în afara localităților când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Viteza de rulare trebuie mereu adaptată la condițiile de drum și trafic. Astfel, în localități sau în afara lor, când partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, conducătorii auto trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.

Trebuie evitată acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul poate derapa. Trebuie folosită cu precădere frâna de motor atunci când se rulează pe un carosabil alunecos. Depășirile riscante nu trebuie efectuate.

Luminile de întâlnire trebuie folosite și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață, în condiții de ceață densă.

Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

Toți ocupanții autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranță!

Pietonilor le este recomandat să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

Unii au citit și asta: