Traian Băsescu: “Dacă pierdem acest tren, intrăm într-o spirală care e foarte rea”

Joi după amiază, începând cu ora 18,15, preşedintele Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă, unde, după o declaraţie de presă, a răspuns întrebărilor venite din partea jurnaliştilor.

Citiţi, în continuare, câteva întrebări şi răspunsurile pe care Traian Băsescu le-a dat ziariştilor:

Jurnalist: De ce pana acum nu s-a spus ca statul nu are bani, de iesiti dvs sa explicati aceste lucruri. Ar trebui sa demisioneze Guvernul?

Traian Basescu: Nu cred, ultimul lucru de care avem nevoie e o criza politica, sa incepem negocieri sa facem alt guvern. Mi-am asumat iesirile publice pentru ca nu am vocatia lasului. Nu a folosit la nimic faptul ca am semnalat cand s-a dat faimoasa lege a pensiilor, ca fondul de pensii va ramane fara acoperire. In campanie am spus ca fondul de pensii e in colaps. Am intors inapoi Legea salarizarii diplomatilor, am primit-o inapoi in 48 de ore. Nu ma scuz, si eu sunt parte a clasei politice, am facut si eu erori pe care le-am recunoscut, desi se exagereaza cand se vorbeste de promulgarea Legii salarizarii personalului din invatamant. La unanimitatea care a fost, o primeam inapoi la fel.

Dincolo de obligatia Guvernului de a recunoaste starea finantelor publice, de obligatia Parlamentului de a face legi, seful statului, intr-o astfel de situatie, cand se iau masuri dificile pentru romani, are obligatia sa-si asume parte din solutiile sau sa recunoasca problema si sa spuna da, sunt alaturi de acest program. Cum ati vedea un presedinte care intr-un moment atat de dificil sta ascuns si nu spune nimic? Cred ca Guvernul are o strategie foarte buna si cand va iesi, va veni si cu masurile de insotire.

*************

Jurnalist: Veti sustine ca indemnizatia pentru mame sa nu fie redusa?

Traian Basescu: Alocatia categoric nu trebuie atinsa. Trebuia sa privim cu atentie si indemnizatia. Sper ca nu va fi sau va fi foarte putin afectata alocatia pentru cresterea copiilor. Sper sa fie minim afectata, dar nu va pot spune. Acum se fac calcule pe toate variantele, cum sa ai o anvelopa pe programele sociale redusa cu 15%. Sper ca cele care vizeaza copiii, pentru ca au o adresabilitate precisa, nu sunt categoria de ajutoare care sa spui ca sunt exagerat…sa vedem cu ce vine Guvernul.

*************

Jurnalist: Cum comentati initiativa ca pentru o anumita perioada de timp politicienii sa reununte la banii proveniti de la stat?

Traian Basescu: Ar fi extraordinar, clasa politica ar arata ca e solidara. E un gest pe care toti il putem face pana la 31 decembrie. Ar fi un gest psiholigic, aceste salarii, totalizate, nu cred ca permit majorarea vreunei pensii. Dar gestul ar fi unul de solidaritate, si vorbim nu doar de salarii, ci si de sume forfetare.

*************

Jurnalist: Ce garantie ati cerut de la Guvern ca aceste masuri vor avea efectul scontat? Aveti o solutie de rezerva pentru a evita majorarea taxelor?

Traian Basescu: Daca se adopta programul cu FMI, Finantele elibereaza fond de salarii cu 25% mai putin. Daca nu poate, nu are cu ce plati mai mult. Problema cheie e aici: daca aceasta parghie utilizata, prin reducerea sumelor cu 25%, va fi urmata, de un proces de analiza a excedentelor de personal, de selectie a celor care sunt in functie, astfel incat sa se stabileasca ca pana la sfarsitul anului cei care sunt in excedent si incompetenti pleaca din institutie.

Marea problema e daca la sfarsitul anului ajungi tot cu atatia salariati, si nu cu o reducere de 25% a aparatului. Nu discutam neaparat de o abordare liniara, nu o sa faci asta intr-un spital, unde e deficit de cadre. Nu o sa spui intr-o scoala, chiar daca sunt putini profesori, ‘reduceti personalul’. Timpul de sapte luni pana la sfarsitul anului e un timp in care administratia si sindicatele vor stabili niste criterii de evaluare. Eu tin foarte mult ca acele criterii sa fie elaborate impreuna, pentru ca de multe ori sindicatele au cerut criterii. Acum avem timp sa avem criterii. Daca a fost de buna credinta amanarea solicitata pentru ca nu existau criterii, acum e timp.

*************

Jurnalist: Este posibila o crestere de fiscalitate?

Traian Basescu: Si in scrisoare se spune ca daca programul nu se duce la indeplinire se recurge la masura cu care a venit FMI la Bucuresti, crestere de fiscalitate si reduceri in sectorul bugetar. Initial s-a discutat de crestere TVA si cota unica si reducere cu 20% in sectorul bugetar. Daca facem programul, nu se va intampla, daca programul esueaza, cu certitudine, da.

Daca pierdem acest tren, intram intr-o spirala care e foarte rea. Apreciez ca suntem intr-un moment in care ne cam decidem soarta, chiar daca nu suntem intr-o situatie foarte dificila. Ratarea acestui program ne scoate si de pe piete si nu se poate reveni decat la formula initiala.

Aici poate aveti o explicatie cu prima mea iesire, care a parut intempestiva. A fost singurul gest prin care puteam da un semnal extrem de clar ca nu exista drum de intoarcere. Am facut-o pentru ca trebuia. Era extrem de necesar sa curmam discutiile si negocierile care e solutia corecta, de aceea am spus ca nu e un program al FMI, e un porgram stabilit cu Guvernul, cu BNR, cu Presedintia, pe care ni-l asumam ca fiind solutia corect. Majorarea fiscalitatii ar fi perpetuat doar boala si ar fi extins metastazele din interiorul bugetului.

Unii au citit și asta: