in

Traian Băsescu vrea pod peste Dunăre, între Călăraşi şi Silistra

Aflat la Summit-ul Dunării, desfăşurat luni, 8 noiembrie, la Bucureşti, preşedintele României Traian Băsescu s-a referit la un moment dat la intenţia construirii unui pod peste Dunăre care s-a unească oraşul românesc Călăraşi de oraşul Silistra din Bulgaria:

“Dunărea constituie un important catalizator al creativităţii şi al dialogului intercultural, o sursă de inspiraţie şi o punte de legătură şi comunicare între culturi şi civilizaţii dezvoltate prin relaţiile comerciale, sociale şi culturale prilejuite de proximitatea sa. Aş vrea să amintesc aici câteva proiecte transfrontaliere pe care România le propune pentru a le realiza împreună cu statele vecine, sub «umbrela» Strategiei Dunării.

„Cu vecinii bulgari de la sud împărţim cea mai mare parte a cursului Dunării, însă, avem un singur pod care ne leagă, la Giurgiu – Ruse. Un alt pod, cel de la Vidin – Calafat, nu este, încă, finalizat. Dorim să dezvoltăm turismul, schimburile economice şi să dinamizăm viaţa pe cele două maluri. Ne propunem construirea a două noi poduri, la Bechet – Oreahovo şi la Călăraşi – Silistra, precum şi construirea unui nou complex hidro-energetic pe Dunăre.”- a declarat preşedintele României.

În sud-vestul şi vestul României avem nevoie de noi proiecte de cooperare cu alte două state vecine, Ungaria şi Serbia. Deja există programele de cooperare teritorială care valorifică potenţialul local şi propun investiţii care să apropie comunităţile din vecinătatea graniţelor. Sunt convins că strategia noastră va consolida şi diversifica această cooperare, aducând elemente noi, proiecte mai importante precum interconectările energetice sau colaborarea în managementul riscurilor, al inundaţiilor sau al accidentelor cu impact transfrontalier”, a mai spus Traian Băsescu.

Summit-ul Dunării a avut loc luni, 8 noiembrie, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Eveniment major de dezbatere pe marginea obiectivelor prioritare în procesul de structurare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, Summit-ul de la Bucureşti a adunat laolaltă 22 de delegaţii reprezentând şefi de guverne naţionale din cele 14 state din bazinul Dunării, Comisia Europeană, reprezentanţi ai celor 6 landuri riverane din Germania şi Austria, primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, invitată în calitate de observator.

România a fost reprezentată la cel mai înalt nivel de preşedintele României, Traian Băsescu, premierul României, Emil Boc şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. La manifestare a participat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.