in

“Trebuie să moară oameni pentru ca autorităţile să se ocupe de sistemul sanitar românesc?”

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a făcut o declaraţie politică privind modul în care Ministerul Sănătăţii obstrucţionează accesul populaţiei la medicamente. Citiţi declaraţia, integral:

În proiectul de contract – cadru pe anul 2010 –2011 Casa Naţională de Asigurări de Sănătate propune o aberaţie, pe lângă o serie de birocratisme greu de înţeles, respectiv introducerea farmaciei personale, adică arondarea fiecărui cetăţean la o farmacie, în special a pacienţilor cu boli cronice, a celor bolnavi de diabet, de cancer, de hepatită, aflaţi în posttransplant etc.

Asta înseamnă un lucru foarte simplu: nu te mai duci tu, bolnav, la orice farmacie să îţi cauţi medicamentul, cu toate că ar trebui să se găsească în orice farmacie care este în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ci numai la acea farmacie la care te-ai arondat, deci numai de acolo poţi să-ţi achiziţionezi medicamentele compensate.

Se înţelege foarte clar că instituţia publică de asigurări de sănătate din ţara noastră nu mai ştie ce să născocească pentru a îngreuna accesul pacienţilor la medicamente şi pentru a face economii.

Sub pretextul că oamenii se vor plimba mai puţin pe la farmacii, prin această găselniţă se încearcă să se obţină două avantaje pentru cei care diriguiesc sistemul sanitar actual:

a) – se introduce, de fapt, plafon la farmacii pentru o categorie de cetăţeni înscrişi pe listele respectivei farmacii, numai pentru bolnavi cronici, iar pentru restul …. când vor fi bani ….. dacă vor fi…

În felul acesta birocraţii sistemului sanitar aruncă întreaga responsabilitate pe umerii farmaciştilor, aşa cum a fost până în 2006 şi o parte din 2007, când existau plafoane la farmacii şi nu se asigurau banii necesari pentru programele naţionale de sănătate (diabet, oncologie, posttransplant etc.).

b) – se dirijează fonduri, după  calcule oculte, către acele farmacii mari care mai pot suporta deocamdată neplata la timp a medicamentelor eliberate, dar pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu are bani suficienţi să le achite şi în felul acesta se uşurează activitatea sistemului birocratic, dar creşte şi volumul desfacerilor la unele categorii de farmacii.

Acest fapt va avea ca efect închiderea unui număr mare de farmacii independente, mici, care nu vor putea să facă faţă lipsei de reguli în plata medicamentelor. În această lună se achită livrările de medicamente către populaţie efectuate în iulie – august 2009, adică se va face plata pentru servicii farmaceutice efectuate cu peste şapte luni în urmă.

Toată  lumea ştie ce se întâmplă în sistem dar nimeni nu ia apărarea bolnavilor care au ajuns să caute medicamente prin toate farmaciile din ţară, care nu ştiu ce să mai facă pentru a găsi pastilele care îi pot face bine sau chiar menţine în viaţă.

Acum, după mandatul pesedistului Ion Bazac, deja groparul sistemului sanitar românesc, şi în mandatul udemeristului Attilla Cseke s-au constatat nereguli majore de concept, de viziune, de politică publică, dar mai ales de responsabilitate în asigurarea sumelor minime necesare pentru funcţionarea sistemului de sănătate.

Chiar trebuie să moară oameni pentru ca autorităţile să se trezească şi să se ocupe de sistemul sanitar românesc?

Deputat PNL
Eugen Nicolăescu