Trecerea la ora de iarnă. Când dormim mai mult?

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie, la ora oficială de iarnă, când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

În acest an vom dormi mai mult cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie, când are loc trecerea la ora de iarnă.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard ce ţine de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

ORA DE IARNĂ 2018. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

ORA DE IARNĂ 2018. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită “timpul legal român”.

În luna septembrie a acestui an, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide odată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Motivele pentru renunţarea la schimbarea sezonieră a orei sunt legate de studiile efectuate în ultimii ani care au arătat că această practică, în special trecerea la ora de vară, când în noaptea respectivă se doarme cu o oră mai puţin, provoacă în multe cazuri probleme de sănătate, inclusiv infarct sau depresie, şi duce la creşterea accidentelor rutiere.

Citește mai mult: https://www.descopera.ro/

Unii au citit și asta: