Tribunalul Calarasi a hotărât: Evacuările de la M9 sunt ilegale. Primarul Dragu se plânge că judecătorii îi sunt ostili

Acţiunea de evacuare a unor locatari din Blocul M9, de pe strada Ştirbei Vodă din Călăraşi, a devenit de notorietate naţională după ce în timpul evenimentului din 9 iunie, primarul Dragu a fost lovit cu capul în gură de către un bărbat evacuat din apartamentul pe care acesta îl ocupa.

Acţiunea de evacuarea  fost organizată de Primăria Călăraşi în urma Hotărârii Consiliului Local Călăraşi nr. 19/28.01.2010, în ciuda faptului că cei evacuaţi spuneau că au o hotărâre judecătorească ce anulează evacuarea.

Reprezentanţii Primăriei nu au vrut să audă, şi cu ajutorul poliţiştilor comunitari şi al poliţiştilor de la IPJ Călăraşi i-au evacuat pe oameni din apartamentele pe care oficialii Primăriei susţineau că aceştia le ocupă abuziv.

Portalul de ştiri www.infoMuntenia.ro a intrat în posesia unei hotărâri judecătoreşti care pune într-o lumină nouă acţiunea Primăriei Călăraşi, conform deciziei judecătoreşti reprezentanţii Primăriei şi Serviciului Public Centrale Termice şi Administrarea Fondului Locativ nu aveau nici un drept să-i evacueze pe oameni din apartamentele pe care le ocupau în blocul M9.

Hotărârea judecătorească, ce poate fi atacă cu recurs, dar care produce efecte juridice, arată că Primăria Călăraşi nu este proprietara apartamentelor din care i-a evacuat pe oameni, în ziua de 9 iunie, în consecinţă nu avea nici o calitate care să-i permită acest lucru.

Instanţa de judecată de la Tribunalul Călăraşi a anulat hotărârea de consiliu local (nr.24/31.01.2008) prin care Primăria Călăraşi şi-a însuşit cele 20 de apartamente din blocul M9, pe motiv că aceasta este ilegală, locuinţele aparţinând în acest moment de TERMO SA – societate aflată în lichidare judiciară. Pe cale de consecinţă, aceeaşi instanţă a dispus anularea şi a HCL nr.19 (28.01.2010) care prevederea evacuarea locatarilor din Blocul M9.

În această situaţie, Primăria Călăraşi s-ar putea trezi într-o nouă ipostază: din acuzator s-ar putea transforma în acuzat. Persoanele evacuate ar putea să acţioneze în instanţă, acum, persoanele care le-au scos, ilegal, în stradă. N-ar fi exclus să vedem  acum acuzaţii de abuz în serviciu aduse unor funcţionari din Primăria Călăraşi, posibil chiar împotriva primarului Nicolae Dragu.

De partea cealaltă, primarul Dragu se plânge că este nedreptăţit de judecătorii care s-au ocupat de cazul „M9”, făcând chiar o sesizare către Consiliul Naţional al Magistraturii, Preşedinţia României şi Cabinetul Primului-Ministru acuzând judecătorii de la Călăraşi, care s-au ocupat de acest caz, de atitudine ostilă şi părtinitoare.

În sesizarea înaintată forurilor amintite, primarul Dragu reclamă: „Precizez ca după ce aceste cauze au fost soluţionate în defavoarea instituţiilor pe care le reprezint, de către judecătorii Secţiei de Contencios Administrativ a Tribunalului Calarasi menţionaţi în prezentul memoriu, în data de 09.06.2010 am fost agresat fizic de una dintre părţile cu care instituţiile pe care le reprezint se află în litigiu, respectiv reclamantul Vlada Ion, împotriva căruia am formulat plângere penala la organele abilitate.

Urmare a acestui incident neprevazut mi-au fost cauzate suferinte fizice si mi s-a stirbit din prestigiu si autoritate in fata comunitatii dar si prin mediatizarea care s-a facut pe plan local in presa, radio si televiziune.

Apreciez că prin modul de lucru judecătorii trebuie să manifeste profesionalism dar şi spirit civic în analizarea problemelor cu care se confruntă urbea, în sensul de a analiza dosarele cu obiectivitate înlăturând concepţia că persoanele fizice au întotdeauna dreptate în dauna reprezentanţilor autorităţilor locale  care trebuie să-i înţeleagă că sunt sărmani şi nu au unde să locuiască.”

Ciudată este şi atitudinea poliţiştilor din cadrul IPJ Calarasi care au girat acţiunea de evacuare, deşi Primăria Calarasi nu avea documentele care să-i permită acest lucru. Chiar să nu aibă IPJ Călăraşi nici un jurist care să nu se lase amăgit de o hârtie fluturată, în grabă, pe sub nas?! Cum să nu priceapă IPJ Călăraşi că evacuarea unor persoane dintr-un imobil se poate face doar în baza unei hotărâri judecătoreşti, hotărâre pe care Primăria Călăraşi nu o are?

Unii au citit și asta: