Trucuri pentru un somn bun

Somnul este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru menținerea stării de sănătate. Mulți pacienți îmi spun că au probleme cu somnul și vor să le dau suplimente sau chiar substanțe active pentru a se putea odihni. Până la suplimente sau medicamente, ar trebui să ne asigurăm că respectăm niște principii relativ simple, dar care cântăresc enorm în ecuația unui somn de calitate și cantitate optime.

Există o fază de inițiere a somnului, care n-ar trebui să dureze mai mult de douăzeci de minute. Creierul trece apoi prin cicluri de somn superficial sau profund, tot organismul reducând intensitatea funcțiilor. După aproximativ opt ore, sub efectul unor substanțe, trezirea se produce și corpul este capabil să-și accelereze metabolismele pentru a deservi toate activitățile necesare, timp de 16 ore.

Unde greșim de apar probleme cu inducerea și menținerea somnului? Sunt multe niveluri aparent banale pe care le ignorăm. O vom lua pe rând.

Camera de somn trebuie să conțină un pat confortabil și cât mai puține elemente care pot distrage atenția. Seara, în dormitor trebuie să fie întuneric, fără surse de lumină deranjante, fără ecrane de smartphone sau televizor care să emită lumină și să păcălească creierul, spunându-i că de fapt e încă zi și poate n-ar fi cazul să se culce. Ideal, în dormitor nu trebuie să existe televizor. Telefonul poate sta în living sau bucătărie.

În sezonul rece, nu ar trebui să aranjăm în dormitor o temperatură mai mare de 19 grade Celsius. Reamintesc faptul că funcțiile încetinesc și corpul se simte mai bine când e temperatura ușor mai scăzută.

Caloriferul sau alte surse de căldură pot usca aerul, așa că este recomandat fie să așezați recipiente speciale cu apă pe calorifer, fie să achiziționați un umidificator care să scoată vapori de apă în aer și să nu producă mult zgomot.

Citește mai mult: https://leapsadesanatate.ro/

Unii au citit și asta: