Tu te speli corect pe dinți?

Periajul este recomandat zilnic, timp de 2 minute in fiecare dimineata si seara inainte de culcare. Placa microbiana – este o pelicula de bacterii care acopera dintii daca nu ii perii adecvat. Aceasta contribuie la formarea tartrului, dezvoltarea cariilor si la aparitia bolii gingivale (afectiune frecventa care inseamna inflamarea sau infectarea gingiilor). Periajul dentar si folosirea pastei de dinti cu fluor impiedica acumularea placii.

Pasii unui periaj corect
Medicul tau stomatolog iti va oferi mai multe recomandari in baza nevoilor si a sanatatii tale orale.

Inainte de periaj, foloseste ata dentara.
Desi frecvent neglijata, aceasta este o parte foarte importanta a ingrijirii orale. Include aceasta etapa in rutina zilnica. Ata dentara poate ajunge in spatiile inguste dintre dinti, acolo unde periuta de dinti nu poate.

Rupe o bucata de 30-45 cm, infasoar-o pe degetele aratatoare sau tine-o prinsa cu aratatorul si degetul mare al fiecarei maini si, in fata oglinzii, curata fiecare dinte (de 8-10 ori) cu miscari usoare, pentru a nu rani gingia.

Ata dentara nu este recomandata doar pentru a indeparta resturile de mancare. Folosirea regulata poate reduce bolile gingivale si respiratia urat mirositoare prin indepartarea placii care se formeaza in timp pe linia gingiei.

Pregateste-ti periuta de dinti.
Dupa folosirea atei dentare, uda periuta si aplica un strat subtire de pasta de dinti. Alege pasta de dinti in functie de preferinte, insa incearca sa folosesti din cea care contine fluor, care protejeaza de carii si previne tartrul.

Incepe periajul din spate.
Incepe cu molarii (maselele din spate) superiori dintr-o parte a gurii si mergi in sensul acelor de ceasornic (tine perii catre linia gingiei in unghi de 45 de grade). Perie prin miscari scurte, circulare, aproximativ 20 de secunde.

Schimba pozitia periutei.
Intoarce capul periutei dinspre gingie inspre exteriorul dintelui astfel incat perii sa “mature” suprafata dintelui.

Perie in sensul acelor de ceasornic.
Continua sa perii in sensul acelor de ceasornic, terminand cu molarii inferiori din partea celalalta a gurii. Repeta pasii 3 si 4 pentru suprafata interioara a molarilor superiori si inferiori.

Perie in spatele incisivilor centrali superiori.
Perie spatele incisivilor superiori (dintii superiori din fata) folosind capul periutei. Orienteaza perii catre linia gingiei si mergi in jos pe suprafata fiecarui incisiv, lovind usor. Repeta de 2-3 ori pentru o curatare completa.

Citește mai mult: www.reginamaria.ro

Unii au citit și asta: