in ,

Un deputat acuză: “DSVSA Călăraşi încalcă legea prin falsificarea probelor”

DSVSA Călăraşi încalcă legea prin falsificarea probelor recoltate de personalul specializat din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi (LSVSA). Informația a apărut publicată pe site-ul Camerei Deputaților.

“În 14.09.2021, în cadrul LSVSA Călăraşi, s-a obţinut un rezultat pozitiv pentru diagnosticul pestei porcine africane prin test PCR, pe o probă set organe porc provenită de la ferma SC Comsuin SA din localitatea Ulmeni, judeţul Călăraşi”, a semnalat deputatul PSD Dumitru Coarnă prin declaraţia politică susţinută în 13 octombrie.

La momentul recoltării şi eşantionării probei evidenţiate mai sus, observând anumite modificări ale porţiunilor de organe, specialistul din cadrul profilului biologie moleculară a fotografiat şi arhivat rezultatele pozitive obţinute în urma acestei analize.

În mod ciudat, proba trimisă pentru confirmare la IDSA Bucureşti a furnizat un buletin de analiză cu rezultat negativ, în care se menţionează în mod expres suspiciunea de înlocuire a probei şi necesitatea retestării la acest institut, a contraprobei existente la LSVSA Călăraşi. Urmare a retestării contraprobei de la LSVSA Călăraşi de către IDSA Bucureşti (Institutul de Referinţă Naţional în acest domeniu) a fost confirmat rezultatul pozitiv stabilit iniţial.

“Ce s-a întâmplat în fapt şi care a fost strategia gândită de conducerea DSVSA Călăraşi pentru a muşamaliza focarul de pestă porcină din Ulmeni? De ce a ales această instituţie publică să încalce legea în faţa unui real pericol pentru sănătatea publică? Oare raţiunea pentru care ferma SC Comsuin SA din Ulmeni, judeţul Călăraşi, comercializează carne provenită de la animale bolnave, este de natură politico-penală? Noi spunem că da, în sensul că SC Comsuin SA din Ulmeni a sprijinit material candidaţii PNL la alegerile locale şi generale din 2020”, a declarat deputatul PSD.

“Astfel, după primirea mesajului de informare privind rezultatul pozitiv, conducerea DSVSA, în loc să dispună măsuri legale de suspendare a activităţii şi limitarea extinderii focarului de infecţie depistat, s-a arătat deranjată de emiterea buletinului de analiză cu rezultat pozitiv. Ulterior, directorul numit politic de către PNL a iniţiat o anchetă abuzivă împotriva angajaţilor din cadrul DSVSA Călăraşi, angajaţi care şi-au respectat atribuţiile din fişa postului, în sensul că au scos în evidenţă cu probe ştiinţifice existenţa unui focar de pestă porcină africană, la SC Comsuin SA Ulmeni. Din verificările noastre, şeful numit politic al DSVSA Călăraşi a recurs la ameninţări, acuzaţii nefondate, presiuni şi jigniri asupra personalului din subordine care a lucrat în litera şi spiritul legii”, a susţinut deputatul.
“ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), instituţie condusă de un preşedinte PNL, nu a acordat nici până acum sprijin Laboratorului Călăraşi, ancheta efectuată de grupul de interese a muşamalizat cazul, acuzând în final tocmai laboratorul care a semnalat pericolul. Insist să se intervină de urgenţă! Discutăm de un atentat la sănătatea şi siguranţa alimentară a populaţiei! Cei care au trecut cu vederea un adevărat focar de pestă porcină şi au pus în circulaţie produse alimentare de la animale bolnave trebuie să răspundă pentru încălcarea legii”, a subliniat deputatul Dumitru Coarnă în finalul declaraţiei sale politice.