in

Un şofer de Dacia Logan a fost amendat pentru că n-avea cască

În urmă cu aproximativ o săptămână am primit un mail din partea uni cetăţean care se arăta indignat că după ce a fost oprit de un agent al Poliţiei Rutiere Călăraşi,deşi se afla la volanul unui autoturism Dacia Logan s-a trezit acasă cu o amendă pentru că nu purta  cască pe moped. Poliţia s-a sesizat abia după ce cotidianul Observator de Călăraşi a publicat întreaga păţanie, dând dreptate amendatului dar spunând că pentru anularea amenzii va trebui să se îndrepte către Justiţie.

Citiţi, în continuare, ambele prezentări, atât ale cetăţeanului amendat din greşeală, cât şi a IPJ Călăraşi:

Domnule Redactor Sef ,

Prin prezenta doresc sa va aduc la  cunostinta urmatoarele aspecte :
Ma numesc Anghel Gheorghe din Com. Independeta , Jud. Calarasi  , , in data de 28.02.2010  ma deplasam cu masina  proprietate personala cu numarul  CL-84-GIM de culoare visinie , ma deplasam din Calarasi  spre com. Independenta. La iesire din oras ,  la PECO , am alimentat autoturismul  si mi-am continuat drumul spre localitatea Independenta.  In masina era si sotia mea Anghel Maria , la 100 m de la intrarea in linie dreapta in dreptul fostului Combinat Siderurgic am fost oprit de un echipaj de la Politia Rutiera de catre domnul Agent Botea Ovidiu.

Mi-au fost cerute documentele la control (permis , certificat de inmatriculare , asigurarea RCA  plus dovada platii rovinietei) , toate aceste documente le-a luat domnul Agent Botea Ovidiu si le-a dus la masina politiei unde mai era un domn politist , pe care nu l-am vazut si nu stiu cine era si nici nu s-a legitimat. Dupa o asteptare de circa 5 minute a venit domnul Botea Ovidiu de la Politia Rutiera si mi-a restituit toate documentele fara sa-mi spuna daca am fost sanctionat sau sa ma puna sa semnez un Proces Verbal de contraventie.

Eu mi-am  continuat drumul spre localitatea de domiciliu fara a sti daca am fost sanctionat sau avertizat intrucat domnul politist nu a avut nici un dialog pe aceasta tema cu mine. Dupa cirac 2 saptamani am primit un plic recomandat de la Politia Rutiera prin care eram instiintat ca am de platit o amenda de 360lei  intrucat am condus “MOPEDUL” cu numarul de inmatriculare CL 0123 , pe strada Locomotivi si deasemnenea nu am facut dovada absolvirii cursului de legislatie rutiera , nu am purtat casa de protectie si nu am avut asupra mea documentele de identitate. Deasemnenea in Procesul Verbal care poarta Seria CC numarul 5359196 din data de 01.03.2010 este trecut ca martor asistent domnul Potlogea Eusebiu

Domnule Redactor Sef , va pot spune ca :
-nu posed si nu am posedat MOPED
-nu s-a intamplat ce scrie in Procesul Verbal in data de 01.03.2010 ora 18,52  ci am fost  oprit de catre domnul agent in data de 28.02.2010 ora 7,30 – 7,50
– nu am refuzat  sa semnez Procesul Verbal pentru ca nu mi-a fost comunicat ca s-ar fi inchiat asa ceva
-nu era cand m-a oprit ,  decat sotia mea si un conducator auto care sta ca si mine in masina  sa o Dacie de culoare rosie
– am avut asupra mea toate documentele , domnul Botea de unde mi-a stiut CNP , CI , numele si localitatea de unde sunt ca sa poata scrie in Procesul Verbal datele mele de identitate

Domnule Redactor Sef , va mai informez ca nemaiavand in toata cariera mea de conducator auto amator asemenea eveniment nu am stiut cum sa reactionez si am hotarat sa merg la domnul Agent sa-l intreb cum sa rezolv aceasta situatie pentru ca eu nu fac obiectul acestui Proces Verbal si nu sunt dispus sa platesc 360 lei. Dupa 7 zile de cautare am reusit sa dau astazi  22.03.2010 ora 07,40 de dumnealui , dirija circulatia sau asista mai bine zis la Orizont in fata Directiei Agricole.

Am coborat din masina si l-am rugat frumos daca poate sta de vorba cu mine in legatura cu situatia descrisa mai sus si a avut o reactie negativa, impolitete de  “sictir” fata de persoana mea, cand a aflat de ce l-am cautat , a spus ca nu are ce discuta cu mine si  sa urmez cursul legal al Procesului Verbal si sa platesc amenda daca sunt pedepsit conform celor scrise de dansul in Procesul Verbal , si a facut iarasi un gest de dispret cu mana parca eu eram cel vinovat de intamplarile pe care le-a scris dansul in Procesul Verbal
. Eu l-am rugat inca o data sa ma indrume , si l-am intrebat ce cale legala este sa scap de amenda  , la care printre dinti mi-a vorbit in engleza  “NEVER” . In speranta ca ma ve-ti ajuta pe mine cat si pe dumnealui ( sa se mai documenteze) , sa intram intr-o normalitate fireasca prin ziarul ce il conduceti va mentionez:

PS: “ Scapati-ne de acest increzut si nepregatit Agent care primeste leafa din contributia noastra si in loc sa ne apere se sterge cu noi undeva “  pot sa fac dovada ca nu detin moped de la primaria Independenta.

_____________________________________________

În urma articolului publicat în cotidianul Observator de Călăraşi şi a solicitărilor primite din partea altor reprezentanţi mass media privind sancţionarea de către un agent de poliţie a unui conducător auto pentru o faptă pe care nu a comis-o, conducerea Serviciului Rutier Călăraşi a dispus efectuarea de verificări pentru clarificarea situaţiei,

Biroul de presă al I.P.J. Călăraşi a fost împuternicit să comunice aspectele constatate în urma verificărilor efectuate:

Pe data de 28 februarie a.c., fiind în timpul programului de lucru, agentul de poliţie Botea Ovidiu a oprit în trafic autoturismul marca Dacia Logan, condus de Anghel Gheorghe, din Comuna Independenţa, solicitând conducătorului auto documentele personale şi ale autoturismului. Constatându-se că permisul de conducere era valabil, agentul nu a luat măsuri de sancţionare a conducătorului auto. Datele de identificare ale conducătorului auto şi autovehiculului au fost consemnate de colegul de echipaj al agentului de poliţie, respectiv de un poliţist comunitar din cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi.

În aceeaşi zi, agentul de poliţie a completat în mod eronat un proces verbal pentru sancţionarea unui conducător de moped, folosind practic datele de identificare ale conducătorului autoturismului Dacia Logan.

Deoarece sancţiunea a fost aplicată în lipsă, primind procesul verbal la domiciliu, conducătorul auto a constatat eroarea şi l-a căutat pe agentul de poliţie, solicitând anularea sancţiunii. Agentul de poliţie i-a precizat faptul că nu este de competenţa sa să anuleze procesul verbal, acesta fiind apanajul instanţei de judecată.

Pentru evitarea unor situaţii similare, incidentul va fi prelucrat cu toate cadrele, urmând ca agenţii de poliţie să manifeste mai multă  atenţie în verificarea actelor de identificare şi în completarea proceselor verbale de sancţionare.

BIROUL DE PRESĂ  AL I.P.J.  CĂLĂRAŞI