Vaccinul gripal tetravalent VaxigripTetra®, disponibil în farmacii

Începând cu 2019, vaccinul gripal tetravalent fabricat de Sanofi Pasteur a primit aprobare pentru o nouă indicație terapeutică, putând fi recomandat pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub șase luni, prin vaccinarea femeilor gravide.

Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a companiei Sanofi, anunță că pentru acest sezon gripal vaccinul tetravalent VaxigripTetra® este disponibil în farmaciile din România cu o nouă indicație terapeutică, putând fi recomandat de medici și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, prin imunizarea femeilor gravide. Conform noii indicații, vaccinul oferă protecție sugarilor de la naștere până la vârsta de 6 luni, datorită imunizării materne, pe perioada sarcinii.

„Femeile însărcinate care sunt vaccinate împotriva gripei dezvoltă anticorpi care sunt transmiși fătului prin intermediul placentei, oferind protecție pasivă nou-născuților, de la naștere până la vârsta de șase luni”, a declarat dr. Mirela Puchiliță, Medical Head Sanofi Pasteur, România și Moldova.

VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A și două tulpini B ale virusului gripal, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). VaxigripTetra®a fost autorizat pentru punere pe piață în Uniunea Europeană în anul 2016. În 2018 a fost aprobată extinderea indicației pediatrice, ce permite ca vaccinul să fie administrat la copii cu vârsta de minim 6 luni, iar în 2019 a fost aprobată o nouă indicație a vaccinului, ce permite protecția pasivă antigripală a sugarilor sub 6 luni prin vaccinarea gravidei.

În fiecare an, la nivel mondial sunt raportate între 3 și 5 milioane de cazuri de îmbolnăviri severe de gripă, femeile însărcinate și copiii regăsindu-se între grupele cu risc crescut de complicații. Complicaţiile cele mai severe le dezvoltă copiii sub 2 ani și cei expuși în colectivitate. În funcție de virulența virusului, decesele asociate gripei pot varia de la 290.000 la 650.000 de persoane.

În sezonul gripal 2018-2019, în România s-au înregistrat 23.727 de cazuri de afecțiuni clinice compatibile cu gripa, de 2 ori mai multe decât în sezonul precedent, din care s-au confirmat prin analize de laborator 2.310 cazuri de gripă, cu 31,9% mai multe față de sezonul precedent.

Unul din trei adulţi care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare.

„Sanofi este compania care a adus primul vaccin gripal tetravalent în România. Investim constant în dezvoltarea de soluții inovatoare împotriva gripei, precum și în extinderea capacităților de producție pentru a răspunde nevoilor de imunizare antigripală în creștere”, declară Pascal Robin, Country Chair Sanofi Romania și Moldova și General Manager al diviziei locale de vaccinuri.

Unii au citit și asta: