in

Valoarea timbrului de mediu pentru autovehicule se restituie în 5 ani

timbru-de-mediu

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Calarasi informeaza contribuabilii interesati ca, in Monitorul Oficial nr. 655 din 31.08.2015 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr.40/2015 pentru modificarea si completarea O.U.G.nr.9/2015 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Principalele modificari conform noilor prevederi legislative sunt:

Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule , taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule,potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent, in termenul de prescriptie prevazut de O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata,cu modificarile si completarile ulterioare.

Sumele prevazute precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achita catre contribuabilii mentionati anterior, potrivit prevederilor art.117 din O.G. nr.92/2003 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora,iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de organul fiscal competent.

Procedura de efectuare a platilor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule,taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale , va fi stabilita prin ordin al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui A.N.A.F.

Restituirea sumelor se va face de catre organul fiscal competent,de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat dupa caz,din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.

Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui A.N.A.F. privind aprobarea Procedurii de efectuare a platii sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale, prevazut la art.12 alin.(8) din O.U.G. nr.9/2013,aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.37/2014, va fi emis in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a O.G. nr.40/2015.