Victorie pentru studenți: vor primi burse pe durata anului universitar

Female students in class

În urma demersurilor Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Camera Deputaților, forul decizional pe acest subiect, a adoptat ieri, 16 mai 2017, în plen, amendamentul propus de federație în luna martie la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normativ – PL-x nr. 142/2017, care modifică Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și prin care fondul pentru burse și protecție socială a studenților să va acorda pentru întreaga durată a unui an universitar (12 luni), și nu doar pentru perioada activităților didactice, ca în prezent.

Acest lucru înseamnă că, în perioada următoare, după promulgarea acestei legi de către Președintele României și după modificarea în consecință a Ordinului Ministrului Educației Naționale nr. 3392 din 27 februarie 2017 privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă, universitățile vor putea acorda burse studenților pe toată perioada unui an universitar, inclusiv pe perioada vacanțelor.

Fondul pentru bursele studenților se constituie alocându-se 201 lei/lună pentru fiecare student bugetat (la formă de învățământ finanțată de la bugetul de stat).

Apoi, universitățile împart acest fond de burse către studenți, ținând cont de anumite criterii de acordare. Astfel, nu toți studenții de la buget vor primi lunar o bursă de 201 lei/lună, ci studenții eligibili pentru a beneficia de bursă socială, de merit sau de performanță (în cuantumurile stabilite de universități, dar nu mai mici de 578 de lei/lună).

Unii au citit și asta:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*