Ziua Internaţională a Romillor la Călăraşi. Aniversare pe două voci

Ziua Internaţională a Romilor s-a aniversat şi la Călăraşi, dar sărbătoarea i-a găsit pe romii de la Călăraşi dezbinaţi. Un grup a sărbătorit în mijlocul comunităţii „Oborul Nou”, altul a ales sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, cu boxe şi lăutari. Autorităţile invitate la evenimentele ocazionate de sărbătoare au avut de făcut drumuri de la un grup la altul, romii de la Călăraşi alegând să nu bage în seamă valoarea unităţii nici măcar în ziua aniversară.

Prin noroaie pe care nu ne-am fi încumetat să le trecem fără maşină, am ajuns la Asociaţia Centru Comunitar „Oborul Nou”, situată după cum sugerează şi numele, în zonă târgului din Călăraşi, mai exact în spatele acestuia.

ziua romilor 1

Clădirea care găzduieşte activităţile asociaţiei contrastează puternic cu casele din jur, case făcute din chirpici, fără fundaţie, cu ochiuri de geam care lasă să se vadă priviri curioase. Multe garduri lipsesc… poate că ultima zvâcnire a iernii i-a prins fără lemne pe unii.

Suntem întâmpinaţi de Nicolae Arsene, un om sufletist care şi-a făcut un ţel din dorinţa de a da o şansă copiilor din familiile sărace de romi. Aflăm că în municipiul Călăraşi trăiesc poate chiar şi 9000 de romi, chiar dacă recensământul nu reţine acest număr. Probabil că la „Oborul Nou” trăiesc cei mai săraci dintre ei.

După un istoric al Zilei Internaţionale a Romilor şi după ce aflăm că Ron Wood de la Rolling Stones este de etnie romă, la fel ca şi Elvis Presley, asistăm la premierea a 50 dintre cei mai silitori copii care frecventează cursurile de învăţământ şi educaţie de la Asociaţia Centru Comunitar „Oborul Nou”.

Doamna Corina Ene împarte pungi cu dulciuri şi cărţi şi nu ezită să-i pupe pe toţi copiii de romi. Facem poze, ne grăbim să plecăm.

ziua romilor 2

Mergem la celălalt grup de romi, care aniversează Ziua Internaţională a Romilor în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi. Pe un banner scrie mare: Partida Romilor Pro-Europa. Lumea pare mai veselă aici, în sală s-a făcut cald şi prin mirosul de transpiraţie se simte şi iz de parfum. Aici sunt romii mai pricopsiţi. Sau aşa ni s-o părea din cauza luminilor din tavan. Te trais but!

ziua romilor 3

Unii au citit și asta: