in

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Muzeul Dunării de Jos

Și în acest an, Muzeul Dunării de Jos sărbătorește Ziua Universală a Iei.

Vineri, 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene sau Dragaica, așa cum e cunoscută în calendarul popular, la ora 11:00, va fi vernisată expoziția “RomânIA îmbracă IA”, la sediul muzeului din strada Progresului, nr. 4.

Este o expoziție cu cele mai frumoase ii, și anume iile de sărbătoare.
Toate sunt lucrate cu măiestrie, distingandu-se prin rafinamentul pe care îl conferă pânza alba de bumbac, de in sau de borangic din care au fost confecționate, dar și datorită tehnicilor de coasere și de ornamentare transmise de la o generație la alta.

Culorile folosite la cusut erau, de regulă, în două – trei nuanțe cromatice, dar erau și cusute în întregime în fir negru. La acestea se adăugau, după specificul zonei, culori pastelate, fire metalice, flori, fluturi și mărgele.

În componenta motivelor folosite la decorarea iilor intrau figuri geometrice, elemente cosmice, vegetale și animale, toate redate în forme stilizate.

Brodate pe piept, pe spate și pe mâneci, aceste simboluri protejau
purtătoarea iei, ținând răul și ghinionul departe.

Iile cusute, arătau totodată, statutul femeii: cele căsătorite și acelea în vârstă purtau modele cu croială modestă și culori mai temperate, iar fetele tinere își coseau iile în culori vii pentru a atrage pețitori.

Erau cusute ii pentru ceremonia nunții sau pentru pentru zilele de sărbătoare, bogat împodobite , altele pentru horă, iar cele mai simple se regăseau în vestimentația zilnică.
Reginele României, Elisabeta și Maria, dar și aristocrația feminină a timpului, au purtat cu mândrie costumul popular romanesc în diferite momente ale vieții lor, apreciind finețea materialelor folosite, armonia cromatica și croiul acestora, identificându-se astfel cu tradiția și obiceiurile românești.

Expoziția va fi deschisă până pe 24 septembrie 2022.