in

3000 de km pentru 3000 de copii cu diabet de tip I. Călărașiul, pe harta Turului “Da, și eu pot”

3000 de copii din România sunt insulinodependenți, bolnavi de diabet de tip I. La fiecare mic dejun, prânz sau cină, copiii suferinzi de această boală metabolică trebuie să-și măsoare glicemia printr-un test care înseamnă o înțepătură în deget. Apoi o altă înțepătură pentru injecția cu insulină. S-a calculat: aproximativ 2688 de înțepături într-un an.

Gabriela-Elena Airinei are diabet de tip I, de 15 ani, și a hotărât să facă turul României, pe bicicletă, alături de soțul său, Cristi, pentru a arăta că și bolnavii de diabet pot duce o viață normală, dar și pentru a sensibiliza opinia publică și factorii de decizie în legătură cu această boală.

Un sistem de monitorizare continuă a glicemiei ține boala sub strictă observație și, în plus, scapă bolnavii de înțepăturile zilnice pentru determinarea nivelului de zahăr în sânge. Gabriela-Elena și Cristi și-au propus să ducă mesajul celor 3000 de copii suferinzi de diabet , tip I, în toată România, cale de 3000 de km.

Cei doi soți au plecat pe 25 iunie și au avut următorul itinerariu: Bucureși, Giurgiu, Turnu Măgurele, Drobeta Turnu Severin, Orșova, Timișoara, Oradea, Iași, Galați, Constanța, Călărași.

Prin acest tur, Gabriela-Elena Airinei vrea să strângă fonduri pentru a cumpăra sisteme de monitorizare continuă a glicemiei unor copii din familii fără posibilități financiare. În plus, inițiatoarea proiectului Da, și eu pot speră să sensibilizeze autoritățile naționale astfel încât aceste dispozitive și consumabilele necesare să fie decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Detalii și date de contact, pe pagina oficială a acțiunii Da, și eu pot