in

Călărași: 238 de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la copiii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015 la peste 97.500 în martie 2017.

Dintre aceștia, peste 12.700 sunt copii din Regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, așa cum arată datele colectate de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Astfel, 4.724 de copii sunt din județul Prahova, 2.642 copii din județul Dâmbovița, 2.604 copii din județul Argeș, 1.122 de copii din județul Teleorman, 740 de copii din județul Ialomița, 631 de copii din județul Giurgiu și 238 de copii din județul Călărași.

Datele colectate de la Inspectoratele Școlare, de Salvați Copiii și Ministerul Educației, au relevat însă un număr mult mai mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, peste 200.000, dintre care peste 22.000 în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că nu cuprind și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar.

”Copiii care rămân singuri acasă pentru că părinții lor sunt nevoiți să muncească în alte țări trec prin stări afective puternice, dar tăcute, pentru că, de cele mai multe ori, fie nu au cu cine să vorbească, fie nu cer ajutorul, pentru că simt nevoia să se comporte mult mai matur decât vârsta pe care o au. Suntem în fața unuia dintre cele mai puternice fenomene sociale din România postdecembristă, care afectează în primul rând copiii și asupra căruia trebuie să ne aplecăm cu îngrijorare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.000 de copii şi reprezentanții lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă.

Peste 92.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Prin programele dezvoltate de Salvați Copiii în județele Dâmbovița și Argeș, 950 de copii și reprezentanții lor au beneficiat de suport psihologic și educațional și peste 10.600 de persoane au beneficiat de informare și de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.

Analiza realizată de Salvați Copiii în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la implementarea legislației relevante a arătat că prevederile legislative referitoare la protecția acestor copii nu sunt suficient cunoscute, îndeosebi în mediul rural și urban mic.

”Atunci când părinții pleacă să lucreze în străinătate, este crucial nu doar să lase copilul în grija celor apropiați, ci să le ofere acestora și temeiul de a reprezenta legal minorul. Este simplu pentru părinți să numească un reprezentant legal pentru perioada cât lipsesc de lângă copil, tocmai pentru ca acesta să beneficieze pe deplin de protecția legii și de accesul la toate serviciile sociale necesare”, a declarat Narcis Erculescu, vicepreședinte al Tribunalului Dâmbovița.