in

Călărași, campania “Detector pentru viaţă”: Primele dispozitive vor fi montate în Roseți

Campania ”Detector pentru viață”, lansată de DSU, IGSU, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului ”Împreună pentru siguranță”, vizează instalarea, cu titlu gratuit, a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe, zone în care, conform statisticilor, de-a lungul timpului s-au înregistrat cele mai multe incendii la locuințe, soldate chiar cu pierderi de vieți omeneşti.

La nivelul județului Călărași, 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid carbon au fost distribuite subunităților de intervenție din Călăraşi, Olteniţa, Lehliu Gară şi Dragalina, pentru a putea fi montate în locuințele din localităţile judeţului.

Criteriile care au stat la baza alegerii acestor localități și a locuințelor aferente au constat în numărul mare de incendii produse la gospodării în ultimii ani, în special cele în care au rezultat victime, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, care locuiesc singure și / sau familii vulnerabile, cu dificultăți materiale și financiare mari.

Prima acțiune de montare a detectoarelor de fum și monoxid de carbon va avea loc în localitatea Roseţi. Pe lângă montarea dispozitivelor, salvatorii vor instrui familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întreținere a detectoarelor și vor distribui materiale informative despre prevenirea incendiilor și riscurile intoxicării cu monoxid de carbon. Următoarele două localităţi în care se vor monta detectoare de fum şi monoxide de carbon vor fi Unirea şi Jegălia.

Campania „Detector pentru viață” își propune să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz. Aceste sisteme au, în primul rând, un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.