in ,

Editorial | Protest ratat împotriva lui Dragnea la Călărași. Opoziția are forță pe Facebook

foto: medium.com

Cu cel puțin două zile înainte se știa că Liviu Dragnea va veni, duminică, la Călărași. În multe orașe ale țării, opoziția l-a primit pe Liviu Dragnea cu proteste, mesaje scrise pe pancarte și cor de fluierături. Ca să se înțeleagă că Liviu Dragnea nu este chiar fiul iubit al întregului popor.

În definitiv, într-un stat democratic, există trei forme de implicare politică a cetățeanului: dreptul de a vota, dreptul de a candida și dreptul de a protesta. Așadar, protestul, câtă vreme rămâne unul pașnic și se aruncă nu cu pietre ci cu vorbe, este un instrument democratic de atitudine politică.

Cu câteva minute înainte ca liderul social-democrat să coboare din mașină, la locul adunării PSD, a pornit un protest împotriva lui Dragnea. Un bărbat a început să scandeze într-un microfon conectat la o boxă portabilă : “Nu e țara lui Dragnea, încă e și țara mea.” “Codruța, nu te lăsa, adună-i pe toți!” Câțiva protestatari îl însoțeau, unii aveau foi scoase la imprimantă pe care se putea citi: “Jos labele de pe Justiție” și “Justiția independentă”.

“Să vă fut în gură de sărăcii!”

Încercuiți de ziariștii curioși și de câțiva jandarmi veniți să-i protejeze de excesul de zel a vreo doi PSD-ști iritați, dintre care unul le-a și transmis contestatarilor “Să vă fut în gură de sărăcii!”, protestatarii nici nu se mai vedeau. Nu erau mai mult de 15 oameni necăjiți, dintre care nu toți păreau că înțeleg pentru ce protestează.

Într-un județ dominat decisiv de PNL, Dragnea s-a simțit aproape ca într-un fief PSD la Călărași. N-avea cine să-l deranjeze. Pentru că e mai ușor să faci politică pe Facebook, să dai share la declarațiile lui Ludovic Orban decât să ieși public, în stradă, alături de alți nemulțumiți, și să spui de ce nu e bine ca Liviu Dragnea să mai stea în fruntea țării, prin interpuși.

De câteva luni, mai mulți tineri de la USR și Plus sunt și ei foarte activi pe Facebook, unde au opinii bine conturate, uneori chiar contondente. Nici ei nu au ieșit să protesteze împotriva lui Dragnea. Pe Facebook e ușor să ai opinii, pe stradă e mai greu. Mergem la proteste la București, iar la Călărași, unde jandarmii n-au nici pulan de cauciuc la ei, nu ieșim în stradă. De parcă libertatea nu e nevoie să fie apărată și acasă, ci numai în deplasare.

Azi criticăm, mâine o dăm la pace

Adevărul este că partidele care nu sunt la putere s-au obișnuit ca opoziția să fie făcută doar de câțiva activiști și de către ziariști. Pentru că e mai ușor și mai pragmatic să-i lași pe alții să scoată castanele din foc cu mâna lor. E mai ușor să lansezi declarații prin intermediul ziariștilor apoi tu, politicianul, să negociezi și să faci deal-uri cu ăia pe care îi criticai la TV și prin ziare. Să critici direct, în față, nu se cade la noi. Să nu te țină, cumva, minte ăla cu care o dai la pace mâine…

Exemplul cui să-l ia cetățeanul de rând, cum să prindă curaj și încredere că nu iese singur, de nebun, în stradă?! De ce să nu se pișe pe el de vot, de ce să nu se gândească să fugă din țară, iar aici să rămână doar politicienii și cu alegătorii lor creduli și nepretențioși?!

VIDEO. Protest firav împotriva lui Dragnea, la Călărași