În luna mai, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi prezintă publicului un obiect care ocupă locul principal în atelierul de tâmplărie din expoziţia de bază a secţiei de Etnografie şi Artă Populară – un banc de tâmplărie.
Acesta a intrat în patrimoniul muzeal în anul 2009, reprezentând o donaţie a domnului Vasile Boşnigeanu din comuna Grădiştea. Este confecţionat din lemn de esenţă tare, stejar şi fag, având 200 cm lungime, 90 cm lăţime şi o înălţime de 80 cm.
Secole de-a rândul, principala materie primă a românilor a constituit-o lemnul, fiind folosit pentru construcţiile gospodăreşti sau la confecţionarea uneltelor, obiectelor şi ustensilelor casnice, precum şi a pieselor de mobilier sau a instrumentelor muzicale, influenţând întreaga activitate a omului şi chiar evoluţia unor comunităţi.
Lemnul a fost prelucrat artistic de om înaintea lutului, fiind astfel, materialul asupra căruia s-au imprimat primele însemne decorative. Meşteşugul prelucrării tradiţionale a lemnului este practicat pe plaiurile mioritice din cele mai vechi timpuri, exprimând preocuparea şi aptitudinile meşterilor populari pentru modelarea şi prelucrarea lemnului în majoritatea zonelor istorice ale României.