in ,

Tichete sociale pentru mamele defavorizate

Senatorul Nicușor Cionoiu face cunoscut actul normativ cu privire la măsurile dedicate cuplurilor defavorizate mamă-nou-născut:
”Orice copil are nevoie să crească într-o familie formată din ambii părinți, însă sunt foarte multe situații în care femeile dau naștere singure. Pentru a le oferi un sprijin, Guvernul Ciolacu a adoptat un act normativ privind unele măsuri dedicate cuplurilor mamă-nou-născut defavorizate, cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuți. Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei.

Vor beneficia de aceste tichete mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, mamele cu dizabilități, mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Măsura de sprijin este completată de măsurile auxiliare, care constau în indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei personale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.” Nicușor Cionoiu, senator PSD Călărași