in

Statul plăteşte firmele care angajează tineri absolvenţi

angajari tineri absolventi

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi reaminteşte angajatorilor, care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt promoţia 2012, că pot beneficia de scutirea, pe o perioadã de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi pot primi lunar, în baza art. 80 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pe această perioadã, pentru fiecare absolvent:

a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.

În prezent, indicatorul social de referinţă este de 500 lei, valoarea acestuia putându-se modifica prin Hotărâre a Guvernului.

La data prezentă, în baza de date a instituţiei se regăsesc 204 absolvenţi promoţia 2012 aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Din totalul acestora, 59 au studii superioare (economist, ing. zootehnist, ing. agronom, ing. ecolog, ing. mecanic, ing. în industria alimentară etc.) , 139 au liceu sau şcoală postliceală (asistent medical, tehnician în protecţia mediului, tehnician veterinar, operator calculator, tehnician transporturi, poştă şi telecomunicaţii, agent de turism, bucătar, ospătar, tehnician constructor, tehnician electromecanic, electriacian auto, mecanic auto etc.), iar 6 au finalizat învăţământul profesional sau şcoala de arte şi meserii (coafor, lucrător în culturi de câmp şi legumicultură, electronist etc. ).
În anul 2012, AJOFM Călăraşi a subvenţionat încadrarea în muncă a 33 tineri absolvenţi ai unei forme de învăţământ.