in

Primarul Dulce aduce lămuriri asupra tragediei care a avut loc pe 7 ianuarie

Pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Călărași, primarul municipiului, Marius Dulce, a transmis un mesaj cu informații suplimentare despre tragedia care a avut loc pe malul Borcei în ziua de 7 ianuarie 2022:
”Ne exprimăm regretul cu privire la tragedia care a avut loc vineri, 7 ianuarie, în municipiul Călăraşi şi care s-a soldat cu decesul a două persoane.
Pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:
Familia Oprea (mama, 77 de ani, fiică, 47 de ani şi fiu, 55 de ani) a deţinut până în 2013 o locuinţă proprietate personală la care a trebuit să renunţe din cauza datoriilor acumulate faţă de un furnizor de utilităţi prin intermediul unei executări silite.
În perioada 2013 – 2020, familia respectivă a beneficiat de o locuinţă socială pusă la dispoziţie de Primăria Municipiului Călăraşi. Tot în acest interval de timp, familia Oprea nu a plătit energia termică şi chiria aferente, înregistrând şi de data aceasta datorii. Din acest motiv, în anul 2017 s-a demarat procedura legală de executare silită pentru recuperarea datoriilor, familia respectivă beneficiind în continuare de locuinţa socială până în iulie 2020 când a părăsit locaţia de bună voie.
Menţionăm că până în 2017 aceştia au realizat venituri (pensie şi venituri ocazionale), ulterior devenind beneficiari de ajutor social pe care apoi l-au refuzat.
Luând act de prezenţa lor în stradă, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi s-a sesizat din oficiu, întreprinzând acţiuni de monitorizare a acestora împreună cu Poliţia Locală. Pe întreg parcursul anului 2021, ne-am arătat disponibilitatea de cazare temporară a acestora fie la adăpostul de noapte fie într-o locuinţă socială.
De fiecare dată, am primit din partea acestora refuzuri categorice faţă de orice formă de ajutor. Urmare a acestor refuzuri s-au demarat procedurile pentru internarea nevoluntară într-o unitate spitalicească, în vederea efectuării unui examen de specialitate. Din cauza refuzurilor succesive de a se prezenta de bună voie în faţa comisiei medicale de specialitate, UAT Călăraşi a iniţiat şi procedura de sesizare a instanţei pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti de internare nevoluntară. Acţiunea a fost respinsă ca inadmisibilă.
Primăria Municipiului Călăraşi nu are competenţa legală de a duce forţat persoane în faţa comisiei medicale pentru stabilirea stării de sănătate a acestora.
Faţă de cele prezentate mai sus, considerăm că Primăria Municipiului Călăraşi şi instituţiile subordonate au întreprins toate demersurile legale şi morale pentru soluţionarea problemelor sociale ale familiei Oprea.”